Categorie cazare

Cautare rapida


Share

Navigatie: Informatii turistice Municipiul Zalău

Municipiul Zalău

„Nicolae Iorga spunea că ”fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca să o auzi și trebuie un gram de iubire ca să o înțelegi”.

Ca primar al Municipiului Zalău am răspuns acestui îndemn și pornind de la istoria locului am început împreună cu colaboratorii mei să construim o imagine diferită a Municipiului Zalău care să îl pună pe harta țării ca un loc de vizitat. Cred că într-o lume în care mobilitatea este mult crescută față de acum 20 de ani, avem obligația de a folosi oportunitățile și avantajele oferite de oraș pentru a-l promova și a-l face înțeles. Avem nevoie de acel gram de iubire, dar și de sprijinul tuturor celor care locuiesc aici pentru a face din Zalău o adevărată Poartă de Intrare a Transilvaniei.” (Radu Căpîlnașiu, Primarul Municipiului Zalău)

Așezat în centrul Regiunii de Nord Vest, Transilvania de Nord, la poalele Munților Meseș, Municipiul Zalău își merită numele de Poartă de Vedere din Zalăuintrare a Transilvaniei, așa cum a fost amintit de un călător italian din sec. XV – XVI. Urme ale locuirii pe aceste meleaguri se găsesc încă de acum 6500 ani, dar prima menționare a așezării meseșene o găsim în cronica lui Anonymus, cronicarul regeluli Bela IV-lea, în sec. al XIII-lea. De-a lungul perioadei antice și medievale municipiul a beneficiat de avantajele situării sale pe principala cale de acces în Transilvania (”drumul sării”), fiind declarat în august 1473 oraș - târg de către Regele Matei Corvin. Privilegiul a fost întărit de către Mihai Viteazul, iar orașul și locuitorii au profitat de pe urma acestei situații. Astfel, o cronică din sec. al XVII-lea specifică pentru prima dată ocupaţiile locuitorilor oraşului: curelari, olari, rotari, pantofari, măcelari, croitori, fierari, dulgheri, pălărieri şi, nu în ultimul rând, armurieri. În decursul secolelor XVI-XVII, în Transilvania au fost organizate o serie de colegii calvine (reformate), în Zalău fiind întemeiat primul colegiu în anul 1646. Istoria de dată recentă a municipiului a însemnat declararea sa drept reședință a județului Sălaj în anul 1968 și obținerea rangului de municipiu în 1979.

Municipiul Zalău este o destinație pentru turismul de weekend, de scurtă durată și de eveniment. Această declarație se bazează pe trei piloni principali: Festivalul Roman Zalau Porolissum, centralitatea sa la nivel județean și regional și Munții Meseș.

Festivalul Roman Zalau Porolissum este o invitație adresată locuitorilor municipiului Zalău și vizitatorilor săi de a călători în timp, în vremurileRitual de nuntă romană, Festivalul Roman Zalău Porolissum 2011 antice. Timp de 3 zile, în Zalău au loc înfruntări între daci și romani, este amenajată o tabără militară romană, au loc demonstrații de tactică militară romană cu replici ale echipamentelor militare specifice Imperiului Roman. Cei care sunt mai interesați de viața de gladiator pot să asiste la programul zilnic al Școlii de Gladiatori și, înarmați cu suficient curaj, ar putea chiar să își încerce puterile în arenă. Nu lipsesc ritualurile și dansurile vestalelor, iar uneori turiștii pot avea surpriza de a se întâlni cu poetul Ovidiu declamându-și dorul de Roma. Peste toate acestea, mai adăugați demonstrațiile de meșteșuguri antice și Nunta Romană, competițiile sportive și spectacolele de teatru antic și veți avea imaginea completă a unui weekend de toamnă înghețat în timp. Așa că pregătiți-vă costumația, iar în 21 – 23  septembrie 2012 transformați-vă într-un cetățean roman pus pe distracție sau intr-un dac autentic.

Așezarea Municipiului Zalău în chiar centrul județului Sălaj și Regiunii de Nord Vest, îl face gazda perfectă pentru cei care doresc fie să viziteze județul, fie să organizeze întâlniri regionale. Cu o ofertă bogată și de bună calitate a serviciilor turistice, Municipiul Zalău este punctul de plecare în circuite diverse. Un circuit ecumenic al lăcașelor de cult, bisericilor de lemn și mănăstirilor este la îndemâna oricui: el poate începe chiar în Zalău cu vizitarea lăcașelor de cult declarate monumente istorice și va continua în imediata apropiere a municipiului deoarece aproximativ 9 biserici de lemn se găsesc la o distanță de maxim 20 km de Zalău, iar mai mult de 30 la o distanță de maxim 40 km; nu fiți surprinși dacă veți fi invitați la un pahar de ”palincă” de vreunul dintre gospodarii locului.

O altă recomandare este circuitul castrelor romane, situl arheologic Porolissum fiind la doar 13 km de Zalău. Și dacă sunteți amatori de Biserica de lemnplimbări prin păduri puteți urma traseul marcat ce pornește din Parcul Pădure Brădet din Zalău, iar după 10 km pe jos sau cu bicicleta veți ajunge în preajma amfiteatrului de la Porolissum. Înainte de a porni la drum ar fi bine să va opriți la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău pentru o scurtă introducere în istoria locurilor.

Alte obiective recomandate și extrem de accesibile dacă plecați din Zalău sunt Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei (27 km de Zalău), Grădina Botanică ”Vasile Fati” Jibou (23 km distanță față de Zalău), Rezervația naturală ”Grădina Zmeilor” din sat Gâlgău Almașului (33 km depărtare de Zalău). Odată întorși în Zalău puteți vizita Muzeul de Artă ”Ioan Sima” unde pe lângă creațiile pictorului sălăjean și altor artiști români puteți admira o colecție de fluturi.

Municipiul Zalău oferă spații pentru realizarea de întâlniri regionale, unul dintre acestea fiind Sala ”Avram Iancu” din Clădirea Primăriei Municipiului Zalău, clădire de patrimoniu. Accesibilitatea locației și calitatea serviciilor ce pot fi oferite în Zalău sunt puncte tari în alegerea municipiului de către organizatorii unor astfel de evenimente. Nu trebuie ignorat faptul că Municipiul Zalău este situat la distanțe echilibrate de 4 reședințe de județ (Cluj Napoca – 85 km, Satu Mare – 88 km,  Baia Mare – 93 km, Oradea – 116 km), toate având aeroporturi cu trafic național și internațional.

Munții Meseș sunt cel de-al treilea pilon al ofertei turistice al Municipiului Zalău. Deși înălțimea lor nu depășește 996 m, accesibilitatea lor este elementul care atrage. Amenajarea și marcarea traseelor montane în zona municipiului a crescut numărul persoanelor care pornesc în drumeţie, a celor care practică plimbările în natură, iar surprizele pot apărea după orice cotitură: de la căprioare la urme ale vechii granițe a Imperiului Roman, de la panorame ce te îndeamnă să scoți aparatul de fotografiat la ... bicicliști amatori de senzații tari. De altfel aceștia din urmă au organizat în anul 2011 prima ediție a Mountain Bike Mountain Bike Cross Country Marathon 2011Cross Country Alien Cycling Marathon, la care au participat aprox. 100 de bicicliști din țară.

Ca o concluzie, vă invităm să ne vizitați.

Evenimente recomandate de Primăria Municipiului Zalău în anul 2012:

-          Concursul de Interpretare Vocal – Instrumentală cu participare internațională ”Viva la Musica”, 4 – 6 mai (în organizarea Liceului de Artă ”Ioan Sima” Zalău)

-          ”Ziua Sportului”, 5 mai (în organizarea SC Tenaris Silcotub Zalău)

-          Mountain Bike Cross Country Alien Cycling Marathon, 27 mai (în organizarea Asociației Alien Cycling Zalău)

-          Festivalul de film CineLatino, 5 – 7 iulie (în organizarea SC Tenaris Silcotub Zalău)

-          Zilele Cetății, 27 – 29 iulie (în organizarea Consiliului Local și Primăriei Municipiului Zalău)

-          Festivalul Roman Zalau Porolissum, 21 – 23 septembrie (în organizarea Consiliului Local și Primăriei Municipiului Zalău)Soldaţi romani, Festivalul Roman Zalău Porolissum 2011

.

Primaria Municipiului Zalau

Zalau, Piata Iuliu Maniu, nr. 3

Tel.:0260-61.05.50; Fax: 0260-66.18.69

E-Mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Web: www.zalausj.ro

Sondaj

In ce unitate de cazare doriti sa va petreceti sejurul/vacanta?Rezultate

Newsletter

Web Design Bucuresti Copyright 2010 Infotur Romania. Toate drepturile rezervate.
Director Web Gratuit Portal de Turism Top66 Statistici Yahoo Detector