Categorie cazare

Cautare rapida


Share

Navigatie: Informatii turistice Cehu Silvaniei
Banner

Cehu Silvaniei

Cehu Silvaniei este situat pe drumul interjudeţean DJ 108D, la 33 km. de Zalău şi la 60 km. de Baia Mare, la interferenţa a două regiuni de tradiţie veche, microregiunea “Tövishát” şi microregiunea “Zona Codrului”, în bazinul hidrografic al râului Sălaj.

Cehu Silvaniei, Piaţa Trandafirilor - Vedere panoramicăOraşul, împreună cu cele patru sate aparţinătoare – Horoatu Cehului (atestat în 1220), Moţiş (în 1387), Nadiş (în 1387), Ulciug (în 1387) – formează o unitate teritorial administrativă cu o suprafaţă totală de 67,77 km.².

Călătorul sosit dinspre Zalău, Baia Mare sau Jibou, găseşte în acest oraş înconjurat de dealuri acoperite cu viţă de vie, oameni harnici şi ospitalieri.

SCURT ISTORIC

Primul atestat documentar datează din anul 1319. În acest document apare denumirea de “Castrum Cheevar” – cetate de pământ – proprietatea lui Elefánti Dezsõ, primită în dar din partea regelui. Se pare că cetatea a avut rolul de a apăra aşezarea din vatra actualului oraş Cehu Silvaniei. Secole de-a rândul s-au schimbat proprietarii cetăţii: familiile Drágffi, Gyulafi, Báthori, Tököli, Apafi şi familia Bornemissza au deţinut pe rând domeniul.

Oraşul se bucură de mai multe privilegii începând chiar din secolul al XV – lea. În anul 1468, regele Matei Corvin autorizează organizarea unui târg naţional, iar în anul 1523 regele Ludovic scuteşte oraşul de plata impozitului. Pe lângă perioada de înflorire şi prosperitate economică, cetatea cunoaşte şi perioade de decădere. Astfel, la mijlocul secolului al XVI – lea, armata imperiului austriac asediază cetatea, este atacată de armatele otomane şi este cunoscut rolul cetăţii, jucat în timpul răscoalei curuţilor. Mişcările revoluţionare de la 1848, cele două războaie mondiale şi perioada comunistă, sunt doar câteva episoade care şi-au pus amprenta asupra dezvoltării economice a aşezării.

RELIGIA, CULTURA

După religie, populaţia oraşului se împarte în ortodocşi, reformaţi, romano-catolici şi greco-catolici. Cea mai numeroasă este comunitatea reformată.

Biserica Reformată a fost construită din ordinul lui Drágffi János în anul 1519.

În 1865 s-a construit în oraş biserica romano - catolică, iar în anul 1938 s-a ridicat biserca ortodoxă.

În oraş activeaza şi comunităţi neoprotestante: există trei biserici Baptiste, una Adventistă şi una pentru Martorii lui Jehova.

Cehu Silvaniei a fost întotdeauna centrul vieţii culturale. Teatrul amator a avut tradiţie începând cu a doua jumătate a secolului trecut, mişcarea corală din cadrul bisericii reformate a cunoscut succese deosebite.

În oraş îşi desfăşoară activitatea trei societăţi civile cu personalitate juridică. În anul 1996 a luat fiinţă Asociaţia Culturală “Tövishát” care Şcoala gimnazială Andrei Mureşanupromovează valorificarea şi păstrarea tradiţiilor. Asociaţia de Tineret “Berekenye” şi-a început activitatea în anul 1998, slujind mai cu seamă păstrarea tezaurului folcloric, al dansului popular maghiar şi promovarea teatrului amator. În anul 2005 şi-a început activitatea Asociaţia Culturală “Silvest” promovând relaţiile de prietenie româno-belgiene şi activităţi de educare culturală.

În şcolile din oraş se desfăşora o amplă activitate culturală, la Clubul Copiilor activează o echipă de dansuri populare româneşti şi un taraf. Activităţile culturale ale societăţilor civile precum şi cele ale şcolilor se organizează în colaborare cu Casa orăşenească de Cultură.

TURISM, DIVERTISMENT

Zona oraşului Cehu Silvaniei posedă monumente istorice. E bine ca vizitatorul să se oprească la Biserica reformată construită în stil neogotic, în 1519, situată in piaţa Trandafirilor, apoi să urce dealul cetăţii pentru a vedea singura fântână de piatră în stilul Renaşterii, existentă înca în Transilvania. Iubitorii de frumos trebuie să asculte pe urmă mărturisirile altor secole, poposind la Biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli” (1738) de la Nadiş, Biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului” (1781) de la Ulciug şi Biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli” (1749) de la Horoatu Cehului.

Oraşul oferă multe posibilităţi de petrecere a timpului liber. Aşezarea geografică a oraşului, dealurile, pădurile din jur, dau posibilitatea amatorilor de drumeţie să facă plimbări lungi. Măreţia Strâmtorilor Ticăului situate doar la 10 km. de oraş merită admirată. Amatorii de pescuit pot ieşi la pescăria de la marginea oraşului, având o suprafaţă de 150 hectare.

Cei care preferă activităţile culturale, pot beneficia de ele la Casa de Cultură din oraş sau la Clubul Copiilor.

Şcoala gimnazială Gyulaffy LaszloÎn timpul verii au loc numeroase manifestări culturale: în prima parte a lunii iulie se organizează Tabăra Internaţională de dansuri populare, unde se pot admira frumuseţile dansului de sub Codru, la sfârşitul lunii iulie se organizează anual Zilele Oraşului, în ultima sâmbătă şi duminică a lunii august se desfăşoară Zilele “Tövishát”, oferă ore plăcute de programe culturale, iar în luna noiembrie Festivalul de Teatru amator pentru elevii Şcolilor cu predare în limba maghiară din Ardeal, care adună în oraşul nostru îndrăgostiţii artei teatrale.

Balurile preluate din tradiţia populară, cum ar fi Balul Măştilor în februarie şi Balul Strugurilor în luna octombrie, contribuie la menţinerea şi promovarea valorilor tradiţiei populare.

Posibilităţi de cazare:

Pensiunea PANORAMA

Adresa: Cehu Silvaniei, Str. 1 Mai, nr. 73

GSM:0749-193.865, 0751-129.912

Web: www.pensiune-panorama.ro

E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Pensiunea ARAMIS

Adresa: Cehu Silvaniei, Str. Ciocârliei, nr. 6

GSM:0740-152.878

 

Primaria Cehu Silvaniei

Str. Trandafirilor, nr. 20

Tel./Fax:0260-650.355, 650.602

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

www.primariacehusilvaniei.ro

Sondaj

In ce unitate de cazare doriti sa va petreceti sejurul/vacanta?Rezultate

Newsletter

Web Design Bucuresti Copyright 2010 Infotur Romania. Toate drepturile rezervate.
Director Web Gratuit Portal de Turism Top66 Statistici Yahoo Detector