Categorie cazare

Cautare rapida


Share

Navigatie: Informatii turistice Eşelniţa

Eşelniţa

Localitatea Eşelniţa, relativ nouă ca aşezare a renăscut în urma strămutărilor din anii 1976-1982. Teritoriul comunei este situat la poalele Munţilor Almajului, la sud fiind delimitat de fluviul Dunărea.

Cazanele DunăriiLocalitatea este situată în lunca pârâului Eşelniţa preluând configuraţia văii. Este o localitate rurală cu o populaţie de 3.050 de locuitori.

Teritoriul comunei Eşelniţa se învecinează la nord cu teritoriul judeţului Caraş-Severin, la est cu teritoriul administrativ al oraşului Orşova, la sud cu fluviul Dunărea - limita de ţară şi la vest cu teritoriul administrativ al comunei Dubova.

Poziţia geografică a comunei şi anume la poarta de intrare în mirifica zonă a “Clisurii Dunării” în care se îmbină atât de armonios toate formele de relief creează zonei un potenţial turistic deosebit:

- îngustimea Dunării în zona Cazanelor Dunării străjuite de masivele muntoase (Ciucarul Mic şi Ciucarul Mare) cunoscuţi ca Munţii Clisurii şi masivele muntoase sârbe numite Veliki şi Mali Strbok;

- imensitatea luciului de apă mărginită de dealurile joase în unele zone unde s-a construit după 1990 un întreg cartier cu adevăratele “perle aleDunărea la EşelniţaDunării” de case de vacanţă şi de pensiuni turistice;

- golfurile de ape liniştite formate la intrarea celor trei pârâuri care străbat teritoriul comunei de la nord la sud, cunoscute sub numele de: Golful Eşelniţa, Golful Mala,; Golful Mraconia.

Nu în ultimul rând clima temperat continentală cu ierni blânde şi veri călduroase nu prea bogate în precipitaţii, clima cu mari influenţe mediteraneene datorate culoarului “Cazanele Dunării”.

Şi peste toate, “bonusul turistic”, avantajul cel mai mare fiind calitatea aerului şi a mediului în bună măsură datorate bazinelor hidrografice destul de mari şi mai ales nemărginitelor păduri care ocupă 86% din teritoriul administrativ, ceea ce creează zonei un grad de poluare ca şi inexistent.

Această combinaţie de relief, climă, mediu natural, se materializează ca un întreg în "Rezervaţia Cazanelor" care face parte din Parcul Natural "Porţile de Fier".

Obiective turistice existente în zonă sunt:

- Bustul regelui dacilor "Decebalus Rex" sculptat în blocul de calcar de câteva zeci de tone, care stă de strajă la intrarea în Golful Mraconia.

- Ruinele zidurilor mănăstirii "Mracunea" distrusă în repetate rânduri de hoardele otomane în expansiunea lor către Imperiul Habsburgic, denumirea însemnând “vale închisă”, “loc întunecat”. Zidurile vechii mănăstiri se văd când scad apele Dunării şi, implicit ale golfului din valea Mracunea.

Mănăstirea Mraconia- Mănăstirea Mraconia, construită pe malul stâng al Dunării după anii 1990;

- Tabula Traiana - monument sculptat în stânca pe malul drept al Dunării vizibil de pe malul românesc în zona km 7;

- Drumul săpat în stâncă de-alungul munţilor “Cazanele Dunării”, vizibil de pe malul românesc, doar în perioada de primăvară când scad apele lacului de acumulare;

- Muzeul Parohial Eşelniţa înfiinţat în anul 1996 pe lângă Biserica Ortodoxă;

- Muzeul etnografic "Doina şi Teodor Grigore", care adăposteşte o serie de costume populare din toate zonele ţării cuprinzând peste 1000 piese.

Cazare

Pe toată lungimea “falezei Dunării eşelniţene” de la Golful Eşelniţa, în amonte, pe distanţa de 9 km şi în Golful Mraconia se găsesc numeroase pensiuni turistice, adevărate perle din nu mai puţinul şi măreţul “şirag de mărgele” al caselor de vacanţă din intravilanul comunei. Parte din ele sunt în funcţiune, cu toate condiţiile şi cerinţele de cazare, masă şi agrement, altele sunt în curs de clarificare şi autorizare, şi câteva în faza de terminare a lucrărilor de construcţie.

Aceste pensiuni sunt:

1.Pensiunea “STEAUA DUNĂRII“; 2.Pensiunea “LA PONTON”; 3.Pensiunea “IULIA”; 4.Pensiunea “SF.PAUL”;

5.Pensiunea “ELCOR”; 6.Pensiunea “LAZĂR R”; 7.Pensiunea "EMIUAN”; 8.Pensiunea “COTARCEA”

9.Pensiunea “POPAS”; 10.Pensiunea “PONTON”; 11.Pensiunea „MARIA LA DORCA”.

De exemplu, pensiunea “Steaua Dunării” dispune de 4 camere cu pat matrimonial, 2 camere cu 3 paturi şi 8 camere cu 2 paturi. Camerele sunt dotate cu TV, baie proprie, încălzire centrală, asigurând un confort de 3 margarete. Restaurantul are o capacitate de 40 locuri şi poate fi folosit pentru conferinţe, activităţi gen team-building. Terasa acoperită, suspendată pe Dunăre, are 40 locuri, iar cea descoperită are 16 locuri. Dispunem de o plajă cu 10 şezlonguri, un ponton pentru acostarea vaporaşelor, o şalupă de 6 locuri, o barcă cu motor pentru 14 persoane, o barcă de 4 locuri, cu vâsle, o banană de 6 locuri, ski nautic, etc. De asemenea, avem un microbuz de 8 locuri pentru transportul turiştilor în zona Cazanelor Dunării sau pentru alte destinaţii.

Localitatea Eşelniţa este atestată documentar în Documentele Medievale Bănăţene 1440-1653, publicate de Asturiu Fenesan, în care se arată că Matei Corvin donează lui Iacob Garlisteanu o serie de moşii printre care şi Eşelniţa(Ialsanycha).

Comuna Eşelniţa de azi, datorită strămutării locuitorilor din Eşelniţa veche şi Ogradea în urma construirii barajului Porţile de Fier I, este situată în depresiunea formată de valea râului Eşelniţa, mărginită de dealuri, continuând spre sud până în golful format de confluenţa râului Eşelnţta cu fluviul Dunărea şi ajungând spre vest până în Cazanele Mici - zona Mraconia.

Datorită aşezării şi a reliefului deosebit, comuna Eşelniţa fiind aşezată de o parte şi de alta a râului Eşelniţa şi cu o extindere accelerată după anul 1990 pe malul Dunării şi până în Cazanele Mici, a cunoscut o dezvoltare turistică accentuată mai ales în ultimii 10 ani.

Datorită faptului că din vara anului 1994 a început sculptarea într-o stâncă imensă a unei statui ce reprezintă chipul lui Decebal, în prezent finalizată, tot mai mulţi turişti vizitează zona noastră. Astfel, pentru a atrage cât mai mulţi turişti în zonă s-au construit o serie de pensiuni şi case de vacanţă unde turiştii pot fi cazaţi, servi masa şi unde li se oferă diferite moduri de petrecere a timpului liber (pescuit, plimbări cu barca, drumeţii etc.).

Pensiuni turistice: Septembrie, Steaua Dunării, La Ponton, Ponton, Iulia, Maria-La Dorca.

Obiective turistice locale:

- Valea Mraconia cu satul de vacanţă;

- Cazanele Mici - cu statuia-chipul lui Decebal şi cu mănăstirea Mraconia;

- Inscripţia romană “Tabula Traiana” amplasată la intrarea în Cazane;

- Muzeul parohial;

- Muzeul etnografic;

- Centru internaţional de afaceri România - Serbia (fostul Cămin cultural);

- Valea râului Eşelniţa cu acces pe drum forestier şi diferite trasee montane.

Comuna Eşelniţa, ca de altfel şi alte localităţi, este aşezată în zona de administrare a Parcului Natural Porţile de Fier.

La noi vă veţi simţi minunat!

 

Primaria Eselnita,

Eselnita, Str. Teilor, nr. 542, Jud. Mehedinti

Tel.:0252-365.070

Fax:0252-365.143


Sondaj

In ce unitate de cazare doriti sa va petreceti sejurul/vacanta?Rezultate

Newsletter

Web Design Bucuresti Copyright 2010 Infotur Romania. Toate drepturile rezervate.
Director Web Gratuit Portal de Turism Top66 Statistici Yahoo Detector