Categorie cazare

Cautare rapida


Share

Navigatie: Informatii turistice Municipiul Piatra Neamţ

Municipiul Piatra Neamţ

Municipiul Piatra Neamţ, reşedinţa judeţului Neamţ, este situat în partea de Nord-Est a României, într-una din cele mai frumoase depresiuni intramontane de la limita Carpaţilor Orientali. Aflat la confluenţa a două râuri, Cuejdiu şi Bistriţa, la o altitudine medie de 301 m, oraşul este înconjurat de munţi – Pietricica, Cozla, Cernegura  şi Cârloman.

Piatra Neamţ - PietricicaPiatra Neamţ-ul zilelor noastre se remarcă prin arhitectura modernă a clădirilor sale, armonios integrată în peisajul natural, conferind oraşului un cadru peisagistic deosebit, de unde şi numele de „Perla Moldovei”, pe drept atribuit acestui oraş.

Odată ajuns in Piatra Neamţ, poţi descoperi intregul oras de la inălţime, bucurându-te de cea mai spectaculoasă vedere a intregii văi a Bistriţei. După o plimbare cu Telegondola te vei simţi cu adevarat la inălţime! Telegondola iţi oferă in acelaşi timp accesul de pârtia de schi; dar şi cel mai simplu şi rapid mod de a savura priveliştea oraşului şi de a te bucura de muntele Cozla.

Odată urcat în cabina telegondolei, călătoria începe cu un urcuş domol pe deasupra Bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt”, lăsând în urmă terasele râului Bistriţa, Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu” şi Ştradul Tineretului situat pe malul drept al apei, la poalele Cernegurei, culmea ce străjuie la sud oraşul Piatra Neamţ.

Ştrandul TineretuluiPe timpul verii, Ştrandul Tineretului, cel mai mare şi mai modern din regiunea de NE, primeşte anual zeci de mii de vizitatori. Complet reamenajat, el este dotat cu două bazine în aer liber, terenuri de tenis şi fotbal cu gazon artificial, terenuri de volei pe nisip şi baschet, piste de skateboard şi role, spaţii de joacă pentru cei mici, teren de paintball, terase, cluburi şi discoteci. Cei care doresc, pot alege să petreacă o perioadă mai mare aici într-una din cele 30 de căsuţe de vacanţă sau la una dintre cabanele cu mai multe apartamente construite aici. În incinta ştrandului este amenajată şi o zonă VIP cu două piscine, cabine de schimb şi duşuri, hamace şi bar propriu.

La baza hipică "Col. Virgil Bărbuceanu" puteţi practica călăria de agrement, pe traseele puse la dipoziţie de personalul bazei, care vă va îndruma spre o plimbare cu trăsura sau, dacă staţi mai mult în zonă, puteţi lua şi cursuri de călărie.

Pe dreapta, se deschide panorama oraşului, cu principalele artere, iar în stânga admiri întreaga Vale a Bistriţei cu Barajul şi Lacul de acumulare Bâtca Doamnei, pe malul caruia se mai văd şi azi ruine ale vechii cetăţi Petrodava, situate la 4 km sud-vest de oraş. Primele elemente de cultură materială aparţin epocii neolitice (faza Cucuteni), peste care se află un nivel de locuinţe din epoca bronzului şi apoi stratul daco-getic.

TelegondolaTelegondola te poartă mai apoi peste Hotelul Central, în lungul bulevardului Republicii, iar dintre castani zăreşti Biblioteca G.T. Kirileanu şi Casa de cultură. Deasupra Pieţei Petrodava eşti în punctul cel mai înalt al traseului ce străbate oraşul, peste centrul comercial. În stânga, sus pe bulevard este Biserica Precista, cea mai frumoasă biserică a oraşului a cărei construcţie a început în 1930 şi a fost sfinţită în 1947, iar în celălalt sens strada şerpuieşte spre Piaţa M. Kogălniceanu unde vei găsi Muzeul de Istorie. Înfiinţat în 1934 de preotul Constantin Mătasă, deţine o importantă colecţie arheologică aparţinând culturii eneolitice Cucuteni (mil. IV-III î.H.). Alături de aceasta, în muzeu sunt prezentate civilizaţia traco-geto-dacică din zonă, locuirea medievală, precum şi aspecte ale istoriei locale din epocile modernă şi contemporană.

Pe partea dreaptă laşi treptat în urmă cartierele oraşului şi te îndrepţi agale spre pădure. În depărtare vezi muntele Pietricica, iar cam la jumătatea distanţei de cabina în care te afli, poţi distinge acoperişul ascuţit al Turnului lui Ştefan cel Mare şi turla Bisericii Sf. Ioan Botezatorul. Cunoscut mai mult sub denumirea de Turnul lui Ştefan cel Mare, turnul-clopotniţă este amplasat la nord-vest de biserica "Sf. Ioan" şi face parte, împreună cu aceasta, din complexul arhitectural "Curtea Domnească”.

Ctitorie a lui Ştefan cel Mare, Biserica Domnească "Sf. Ioan Botezătorul" a fost zidită în anii 1497-1498. Este cel mai valoros edificiu al Ansamblului arhitectural din epoca lui Ştefan cel Mare. Împreună cu cele de la Borzeşti şi Războieni, această biserică se distinge prin structurarea interioară aparte, prin forma şi stilul rafinat ce se formează şi care se va numi stil moldovenesc.

Din Curtea Domnească s-a mai păstrat doar o parte din pivniţele casei domneşti (unde se află acum o expoziţie muzeală) şi porţiuni din zidul de incintă.

Pe platoul Curţii Domneşti au loc anual târguri, festivaluri şi alte evenimente care animă piaţa, atrag turişti, devenind embleme pentru imaginea municipiului.

Muzeul de Artă deţine colecţii de pictură, grafică, sculptură şi tapiserie semnate de artişti plastici locali sau de renume naţional: Ion Ţuculescu, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Lascăr Vorel sau Iulia Hălăucescu. Alături Muzeul de Etnografie, înfiinţat ca şi cel de artă în 1980, deţine colecţii de costume populare, unelte artizanale, instalaţii ţărăneşti tradiţionale, prezentând aspecte ale vieţii ţăranilor de pe Valea Bistriţei.

Dacă îţi îndrepţi puţin privirea spre centru, dai peste clădirea Teatrului Tineretului, situată lângă parcul central al oraşului. Teatrul a fost construit de arhitectul Carol Zane în 1958 şi funcţionează din 1961 ca instituţie de sine stătătoare. Mitul Teatrului Tineretului a fost acreditat prin viteza cu care producea vedete.

Puţin mai sus, treci peste strada Ştefan cel Mare, pe care o admiri de la clădirea primăriei şi a Muzeului Cucuteni, la Parcul Cozla şi Grădina zoologică, Casa Lalu şi Casa Elena Cuza. Deschis în iunie 2005, Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni deţine cea mai variată şi bogată colecţie Precucuteni-Cucuteni. Clădirea a fost ridicată în anii 1928-1930 de constructorul Carol Zani şi ornamentată de sculptorul Vincenzo Puschiasis.

Stadionul CeahlăulPrivirea îţi este repede atrasă în stânga de o pată vie de culoare unde descoperi silueta impunătoare a Stadionul Municipal, la poalele dealului Cârlomanu. Stadionul îndeplineşte standardele UEFA pentru organizarea competiţiilor naţionale şi internaţionale, capacitatea sa fiind  mărită la 17.500 de locuri. Construcţia uneia dintre cele mai mari Săli Polivalente din ţară, cu o capacitate de 4.000 de locuri este în curs de finalizare.

„Centrul de sănătate şi întreţinere AnaSpa” reprezintă o bună alternativă în zilele mohorâte şi nu numai. Atracţia principală este sauna, cea care a adus renume oraşului datorită pietrei de râu folosite.

Cele două mall-uri şi patru hypermarket-uri vor satisface cu siguranţă gusturile pasionaţilor de „shoping”.

De la acoperişul utimelor case începe partea de traseu cea mai spectaculoasă. Laşi acum în spate oraşul şi urci în pantă prin pădure spre vârful Muntelui Cozla. Pe măsură ce plimbarea se apropie de punctul său final, panorama oraşului cedează locul peisajului montan. Sus, staţia de sosire este amenajată în Poiana Trei Coline. Aici se deschide un platou cu vedere de aproape 360 de grade asupra oraşului, de unde ai acces direct la Telescaun, pârtia de schi, pârtia de tubing şi drumul spre Trei Căldări.

Pârtia CozlaPârtia de schi de nivel mediu (în proiect fiind construcţia altor două: pentru începători şi pentru avansaţi) şi pârtia de tubing pentru copii de pe muntele Cozla, împreună cu toate amenajările aferente acestora, fac din Piatra Neamţ principalul punct de atracţie pe timpul iernii pentru locuitorii din nordul ţării şi nu numai.

Placă turnantă pentru turismul din regiunea de Nord-Est a ţării, Piatra Neamţ constituie un punct de plecare fie pentru rutele montane ce duc spre Durău, la poalele muntelui Ceahlău ori spre Cheie Bicazului, fie spre Târgu Neamţ, pe drumul mănăstirilor. Hotelurile (Central şi Ceahlău fiind cele mai mari), motelurile şi pensiunile de pe raza oraşului însumează un total de peste 40 de unităţi de cazare de toate categoriile.

Intra pe viziteazapiatraneamt.ro şi planifică-ţi Vacanţa la Piatra Neamţ !

 

Primaria Municipiului Piatra Neamt

Str. Stefan cel Mare, nr. 8

Tel./Fax: 0233-218.991

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

www.primariapn.ro

www.viziteazapiatraneamt.ro

Sondaj

In ce unitate de cazare doriti sa va petreceti sejurul/vacanta?Rezultate

Newsletter

Web Design Bucuresti Copyright 2010 Infotur Romania. Toate drepturile rezervate.
Director Web Gratuit Portal de Turism Top66 Statistici Yahoo Detector