Categorie cazare

Cautare rapida


Share

Navigatie: Informatii turistice Judeţul Tulcea
Banner

Judeţul Tulcea

Judeţul Tulcea este situat în extremitatea de E-SE a Româ­niei, în partea central-nordică a Dobrogei, la gurile Dunării, cu ieşire la Marea Neagră (în E), la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina (în N), limitat de judeţele Galaţi (NV), Brăila (V) şi Constanţa (S), la inter­secţia paralelei de 45° latitudine N cu meridianul de 29° longitudine E.

Biserica Sf. AtanasiePe teritoriul judeţului se află punctul extrem estic al României, respectiv 29°41'24" longitudine E, la Sulina. Suprafaţa totală este de 8.499 km2 , ocupând locul patru pe ţară, după judeţele Timiş, Suceava şi Caraş-Severin. Din suprafaţa totală a judeţului, 3.446 km2 reprezintă suprafaţa zonelor umede, constituită din Delta Dunării şi Complexul Lagunar Razim Sinoe.

Relieful judeţului Tulcea se caracterizează prin existenţa a două unităţi fizico-geografice distincte: una mai înaltă, în partea central-vestică, în cadrul căreia se întâlnesc elementele celui mai vechi relief de pe teritoriul României,  respectiv cel mai nou pământ al Europei: lunca şi Delta Dunării, precum şi Complexul Lagunar Razim-Sinoe. Unităţile mai înalte de relief sunt dispuse în trei mari subunităţi paralele, ocupând aproximativ 32% din teritoriul judeţului: subunitatea nordică este constituită din Munţii Măcinului (cei mai vechi munţi din România), tociţi, cu altitudine maximă de 467 m (Vârful Ţuţuiatu sau Greci), Podişul Niculiţel şi Dealurile Tulcei;  subunitatea centrală, extinsă între Dunăre (la V) şi lacul Razim (la E), este reprezentată prin Podişul Babadag; subunitatea sudică corespunde compartimentului nordic al Podişului Casimcea, făcând parte din Podişul Dobrogei Centrale, constituit predominant din şisturi verzi prepaleozoice în fundament (care apar adeseori la suprafaţă) peste care se află depozite jurasice şi cretacice. Regiunile joase de relief, extinse pe aproximativ 62% din teritoriului judeţului Tulcea, includ Delta Dunării, cea mai nouă formaţiune de relief a României, aflată în plină evoluţie, lunca Dunării, situată la periferiile de V şi N ale judeţului precum şi prin câmpia aluvială din preajma lacului Razim.

Delta Dunării constituie una dintre cele mai întinse zone umede din lume – ca habitat al păsărilor acvatice, cea mai vastă zonă de stufărişuri compacte de pe Pământ  şi un adevărat muzeu al biodiversităţii. Componentă principală a Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării” (R.B.D.D.), Delta Delta DunăriiDunării este situată pe teritoriul a două ţări (România si Ucraina). Suprafaţa totală a Deltei Dunării este de 4.178 km2 din care 82% pe teritoriul României si 18% pe teritoriul Ucrainei. Din punct de vedere al suprafeţei este a douăzeci şi doua deltă a planetei şi este a treia deltă a Europei, după Delta Volgăi şi Delta Kubanului.

Peisajul nord-dobrogean are un farmec aparte, o forţă care atrage ca un magnet, datorită particularităţilor elementelor care-l compun şi a modului în care acestea interacţionează. Istoria acestor meleaguri a fost una dintre cele mai zbuciumate, iar mărturiile evenimentelor petrecute în timp le întâlnim aproape la tot pasul. Vestigiile unor civilizaţii străvechi, care au populat pământul dintre Dunăre şi Marea Neagră, dăinuiesc alături de edificiile moderne, construite cu gust şi imaginaţie.  În judeţul Tulcea trăiesc în armonie, alături de români, şi alte minorităţi: ruşi-lipoveni, turci, greci, ucraineni, rromi, tătari, germani, italieni, bulgari, maghiari, fiind un areal în care tradiţiile şi valorile se întrepătrund. Munţii Măcinului, Delta Dunării, numeroasele vestigii arheologice, monumentele de cult, evenimentele culturale, gastronomia bogată şi variată sunt tot atâtea motive de a poposi pe aceste meleaguri. Cei care o fac, cu siguranţă vor mai reveni, pentru că pe lângă toate acestea, mai intervine şi un alt factor, ospitalitatea şi buna cuviinţă a locuitorilor, bucuroşi să găzduiască oaspeţi, să fie primitori, să împărtăşească tuturor bogăţia naturii care îi înconjoară.


Consiliul Judetean TulceaParcul Naţional Mţii Măcinului

Tulcea, Str. Pacii, nr. 20

Tel.: 0240-511.960, 502.209; Fax: 0240-513.071

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

www.cjtulcea.ro

Sondaj

In ce unitate de cazare doriti sa va petreceti sejurul/vacanta?Rezultate

Newsletter

Web Design Bucuresti Copyright 2010 Infotur Romania. Toate drepturile rezervate.
Director Web Gratuit Portal de Turism Top66 Statistici Yahoo Detector