Categorie cazare

Cautare rapida


Share

Navigatie: Informatii turistice Oraşul Târgu Secuiesc

Oraşul Târgu Secuiesc

Municipiul Târgu Secuiesc este cea mai importantă aşezare în partea nordică a depresiunii Braşov, se situează în partea nord-estică a judeţului Covasna, în nordul depresiunii Târgu Secuiesc.

Târgul Secuiesc, Statuia lui Gabor Aron

Din punct de vedere administrativ, Municipiul Târgu Secuiesc are în componenţă şi localitatea Lunga, în total având o suprafaţă de 8,457 km2 şi 20440 de locuitori. Se află la o altitudine de cca 570 m fiind caracterizat de un climat depresionar prin veri relativ calde şi prin ierni friguroase, geroase, fiind prezent şi un vânt neregulat local numit Nemira.

Prima atestare a oraşului datează din anul 1407 sub denumirea de Asserculi Thorywasara (Târgul Turiei), prezenţa omului pe aceste ţinuturi este milenară, descoperirile arheologice din neolitic şi din epoca de bronz atestând această afirmaţie.

Actualul nume al oraşului este consemnat sub forma Kyzdy Wasarhel, într-o scrisoare din 1562 a principelui Ioan Sigismund. Sistemul breslelor s-a format abia în secolul al XIX-lea. Breslaşii oraşului şi-au pus amprenta şi în modul de organizare urbanistică a oraşului prin crearea curţilor-incinte poligonale, specifice oraşului Târgu Secuiesc, rezultate în urma alipirii consecutive a prăvăliilor şi a atelierelor meşteşugăreşti.

Importanţa turistică a oraşului este dată de bogăţia şi varietatea elementelor aparţinătoare fondului turistic, valori demne de inclus în programul oricărui vizitator al acestor locuri. Centrul de formă ovală, care a fost şi piaţa oraşului, are un stil unic în Europa, din el ies în forma razelor soarelui aşa-numitele "udvarterek" (în traducere aproximativă "curţi"), nişte stăduţe înfundate. Începând cu deceniul al optulea al secolului XIX, casele mici, de lemn, ale meşteşugarilor au fost înlocuite treptat de casele din piatră, etajate, ale negustorilor.

Târgul Secuiesc, Biserica ReformatăImaginea panoramică a oraşului reflectă centrul mic, îngust, datorat aglomerării caselor iar spaţiile interioare ale curţilor, vechi de mai multe secole, sunt obiective turistice de mare interes având caracteristică unică pe plan naţional.

Terenul îngust dintre case a fost folosit drept curte de familiile locatare, de aceea au primit numele acestora. Odată cu dezvoltarea oraşului, curţile s-au înmulţit, iar pentru o orientare mai uşoară primăria a introdus numerotarea lor. Astăzi seria curţilor se încheie cu numărul 73. Curţile erau cândva închise, azi majoritatea sunt deschise, devenind străzi.

Centrul istoric al municipiului este declarat rezervaţie istorică şi de arhitectură fiind cuprins în patrimoniul construit al României.

Aşezarea geografică a municipiul Târgu Secuiesc din punct de vedere turistic este excepţională, iar frumuseţea şi apropierea Lacului Sfânta Ana, Băile Bálványos şi a altor obiective atrag mulţi turişti în fiecare anotimp al anului.

În zona Trei Scaune au rămas în formă originală mai multe biserici fortificate, dintre care cea mai cunoscută fiind biserica din Ghelinţa construit la mijlocul sec. al XIII-lea, biserica din Turia construită între anii 1332-1337 şi biserica din Sânzieni contruită în anul 1401.

Târgul Secuiesc, Muzeul Haszmann PalÎn direcţia oraşului Sfântu Gheorghe, la cca. 9 km se află muzeul Haszmann Pál. Cele mai de preţ piese expuse sunt colecţia utilajelor agricole din secolul trecut, totodată casele şi porţile secuieşti.


Primaria Municipiului Targu Secuiesc

Piata Gabor Aron, nr. 24,

Tel: 0267-361.974; Fax: 0267-361.652

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

www.kezdi.ro

 

Târgul Secuiesc, Băile Balvanyos

Sondaj

In ce unitate de cazare doriti sa va petreceti sejurul/vacanta?Rezultate

Newsletter

Web Design Bucuresti Copyright 2010 Infotur Romania. Toate drepturile rezervate.
Director Web Gratuit Portal de Turism Top66 Statistici Yahoo Detector