Categorie cazare

Cautare rapida


Share

Navigatie: Informatii turistice Judeţul Sălaj

Judeţul Sălaj

Judeţul Sălaj este situat în partea de Nord-Vest a României, în regiunea Transilvania şi se suprapune pe cea mai mare parte a zonei de legătură dintre Carpaţii Orientali şi Munţii Apuseni, cunoscută sub denumirea de Platforma Someşană.

Complexul Arheologic de la Porolissum din Moigrad plasează judeţul în topul "zonelor de maxim interes" ştiinţific şi turistic.

Porta PraetoriaPorolissum, cel mai nordic bastion al Imperiului Roman din Provincia Dacia dă timpul înapoi cu 2000 de ani. Unic în Transilvania de Nord, dar şi în ţară, cu o suprafaţă de circa 300 ha, Porolissum este un uriaş muzeu în aer liber şi un reper al Sălajului ca obiectiv turistic de interes local, regional şi chiar european.

PorolissumComplexul Arheologic de la Porolissum cuprinde un important centru preistoric (epoca pietrei-neolitic, epoca bronzului, prima epocă a fierului-hallstatt) şi dacic situate pe Măgura Moigradului (cca. 10 ha), precum şi fortificaţii romane de graniţă (valuri de pământ, pe cca 8 km lungime, şanţuri şi ziduri de apărare), două castre romane, aşezarea civilă a castrului (mare vicus – militar), aşezarea civilă urbană - municipiul roman Porolissum, necropole romane, amfiteatrul, două aliniamente de apeducte pe piloni cu o lungime de cca 300 m. Toate aceste elemente de civilizaţie romană formau un important centru militar şi urban, care a fost probabil capitală a provinciei Dacia Porolissensis, organizată de împăratul Hadrian, în jurul anului 123 d.Chr.

Municipium-ului roman Porolissum i se cunoaşte parţial traseul zidului de incintă, amplasarea porţilor principale de intrare în oraş, arterele principale de circulaţie – drumurile de piatră pe care se văd şi astăzi Amfiteatruurmele carelor romane. În mijlocul acestei suprafeţe de peste 30 ha de teren, pe care se întinde municipiul roman Porolissum, a fost identificat şi cercetat parţial şi forum-ul municipiului, inima oraşului.

Construit din lemn la început, Amfiteatrul roman de la Porolissum, a fost reconstruit din piatră în anul 157 d.Chr, în timpul împăratului Marcus Aurelius. Arena amfiteatrului de la Porolissum o depăseste pe cea a amfiteatrului de la Ulpia Traiana – capitala Daciei – colonie edificată de împăratul Traian.

Cercetările arheologice realizate în ultimii 35 de ani la Porolissum, au fost completate în mod fericit cu lucrările de conservare aproape în totalitate a tuturor zidurilor clădirilor cercetate, peste 1.000 ml. de zidărie romană conservată “in situ” constituindu-se la Porolissum unul dintre cele mai întinse muzee arheologice în aer liber din România.

Porta Praetoria

La Porolissum se pot foarte bine cerceta toate elementele componente ale unei fortificaţii romane, ale unei aşezări civile de lângă castru (vicus militar) sau ale unui oraş roman cu toate elementele sale - forum, curia, macellum, ziduri de incintă, tramă stradală, porţi de intrare, vama imperiului sau o necropolă romană. Întreaga zonă care cuprinde templele, casele de locuit, porţile castrului mare, principia (comandamentul) castrului mare, cei cca. 500 ml. de tramă stradală decopertată, amfiteatrul conservat aproape integral, peste 200 ml. ziduri de incintă de la castrul mare restauraţi, toate aceste monumente sunt conservate – in situ – şi zona este amenajată cu trasee, indicatoare cu descrierea fiecărui monument (RO.si EN.), devenind un uriaş muzeu în aer liber.

Întreaga suprafaţă de peste 300 ha. a complexului arheologic este liberă, neafectată de clădiri mai târzii, din epoca medievală, modernă sau contemporană, zidurile romane fiind acoperite doar de câţiva zeci de centimetri de pământ.

Soldaţi romaniDiverse evenimente organizate la Moigrad - Porolissum ne dau azi şansa să dăm timpul înapoi, până în anul 106 după Chr, să vedem pe drumul roman: legiuni de soldaţi, demonstraţii de lupte şi să gustăm mâncare gătită după tradiţia romană. Arena amfiteatrului de la Porolissum poate găzdui scene de luptă, excelente proiecţii de film în aer liber şi concerte de neuitat!

 

Detalii: www.porolissumsalaj.ro

 

Templul NemesisSoldaţi romaniLocuinţa

Sondaj

In ce unitate de cazare doriti sa va petreceti sejurul/vacanta?Rezultate

Newsletter

Web Design Bucuresti Copyright 2010 Infotur Romania. Toate drepturile rezervate.
Director Web Gratuit Portal de Turism Top66 Statistici Yahoo Detector